Monday, July 21, 2008

BN Terengganu: Belum dapat royalti dah nak beli Mercedes

Ketika rakyat sibuk dengan mencari kaedah berjimat, akhirnya kerajaan Terengganu come out with one great idea on how to berjimat. Caranya mudah, ganti kereta Perdana dengan 14 Mercedez E200. Jumlah kesemua pembelian itu bernilai RM 3.43 Juta.

KUALA TERENGGANU 20 Julai – Menteri Besar, Datuk Ahmad Said (gambar) menafikan pembelian 14 kereta Mercedes E200 Kompressor bernilai RM3.43 juta sebagai kenderaan rasmi baru anggota Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri menggunakan wang royalti minyak.
Aduhai Tok Mat, tak kira le kau guna duit royalti minyak ke, duit cukai pintu ke... yang penting duit yang kau kuda tu, duit rakyat. Kalau dah kaya sangat guna duit kau tak pun duit bapak ko, sapa pun x marah. Ntah ntah kalau ko guna duit bapak ko, silap silap dengan ko ko kena buang dalam laut. RM 3.43JUTA tu hoii!! bukan RM3.43 je... Banyak lagi boleh dibuat dengan duit sebanyak tu.

‘‘Kita bukan hendak kata kereta nasional tidak baik tetapi hakikatnya tidak sampai dua tahun digunakan, ia terpaksa disenggara kerana beberapa komponen seperti kotak gear rosak.

‘‘Sebagai contoh, kereta yang digunakan oleh anggota Exco kerajaan negeri, Toh Chin Yaw sudah dua kali disenggara dalam tempoh dua tahun melibatkan kos RM50,000,” ujarnya.

Kepala hotak ko la Tok Mat!!! ko ingat kat dalam malaysia ni ko sorang je pakai Perdana ka? kalau kos penyelenggaraan sampai RM50000 2 tahun, itu menunjukkan korang tak maintain kereta tu elok elok. Kalau betul betul maintain, insyaallah taklah sampai begitu kosnya. Kalau betul pun sampai RM50K, tunjukkan le facts and figurenya. Jangan main sebut je, ingat rakyat Malaysia nih bodo sangat cam puak puak korang ke?

Katanya, walaupun kos permulaan pembelian kereta Mercedes tinggi tetapi kerajaan negeri dapat berjimat dari segi kos penyenggaraan dalam tempoh jangka panjang.
lagi sekali aku tegaskan kat sini, jangan cakap kosong, bagi facts and figure kalau bebetul boleh jimat.

1 comment:

K-E said...

Kesian orang terengganu...anyway,let us hear what they going to say about this.It was their vote anyway..

That Bloody Malaysian!!