Friday, December 15, 2006

Tol Tol Tol....

Tol naik lagi, pada pendapat aku 3/4 yang menggunakan kereta di KL terutamanya, pasti mengeluh mendengar berita ini kan. Aku sememangnya akan merasa kesannya sebab aku pengguna KESAS yang naik 50% dan LDP yang naik 60%, Dulu RM1.50 Kini RM2.20(KESAS) dan Dulu RM1.00 Kini RM1.60(LDP).

Siapa agaknya nak dipersalahkan? Bagi aku yang patut dipersalahkan adalah kita sendiri. Sebabnya? Rata-rata rakyat Malaysia memilih siapa utk memimpin negara? Sudah tentu BN, kalau tak takkan depa yang memerintah. Dan siapa yang meluluskan kenaikan ni? Sudah tentu pemerintah. So jangan dok melatah tak tentu pasal la.. Sendiri mau ingat..

Beberapa perkara yang perlu kita fikir dan renungkan:
  1. Apa tujuan lebuhraya di bina? Adakah tujuannya untuk kemudahan rakyat keseluruhannya atau untuk segelintir rakyat sahaja?
  2. Kenapa lebuhraya tidak dibina oleh kerajaan? Kenapa harus ia di miliki oleh Syarikat Swasta? Di mana Syarikat Swasta sudah tentu servisnya berasaskan keuntungan, manakala jika kerajaan ia cukup dengan "balik modal".
  3. Kenapa isu perbandingan kadar tol di negara asing dibandingkan secara sempit. kenapa tidak dibandingkan secara menyeluruh merangkumi dengan cukai jalan, cukai kereta, harga minyak, "Standard of Living", dan kemudahan pengangkutan awam di negara negara yang dibandingkan itu?
  4. Siapa pemilik Syarikat2 pemegang konsesi lebuhraya2 di Malaysia. Kot kot ada hubungan langsung atau tak langsung dengan pemerintah-pemerintah yang dipilih bukan terpilih.
  5. Adakah apa yang berlaku ini adalah kesan daripada kedudukan selesa kerajaan yang dipilih ini untuk terus dipilih oleh rakyat pada pilihanraya akan datang. Jadi mereka ini sesuka hati mengambil keputusan.
  6. Adakah ini berlaku adalah kesan daripada Sistem kapitalisme dan Sekularisme yang ditanam dalam Pemikiran Pemimpin dan Rakyat Malaysia.
  7. Adakah ini berlaku kerana kita rakyat Malaysia yang pemimpinnya terdiri daripada majoriti umat islam dan rakyat yang juga majoriti beragama Islam. Sudah tidak melihat aspek penyelesaian masalah mengikut landasan yang telah ditetapkan Allah.

Semoga kita semua dapat bermuhasabah tentang apa yang berlaku kepada kita dengan lebih mendalam. Bukan hanya menuding jari kepada satu golongan sahaja. Wallahualam.

1 comment:

Anonymous said...

Aku setuju dengan ngko. Rakyat jangan cakap banyak kalo dari pilihanraya ke pilihanraya pilih parti yang sama. Kemudian banyak songeh kalo parti pemerintah naik harga barang, minyak, tol dsb.

Kita sebagai rakyat yang bijak, cakap banyak tak guna. Tunjukkan dalam pilihanraya. Kalo tak bagi pembangkang menang pun, bagi kerusi banyak2 kat depa, biar kerajaan tak buat apa2 sesuka hati.

Bukan kata BN ni tak bagus langsung, baguss..tapi dalam kerajaan yang baik, check n balance wajib ada! Sapoe yang bole wujudkan check n balance tu?? sapa lagi, kita laa....