Tuesday, March 07, 2006

Buat tatapan bangsaku - Melayu

Sedikit Kisah Untuk Tatapan Anak Bangsa Di tulis oleh seorang yang conecern tentang bangsa melayu. Renungkan lah

CATATAN SEMULA HASIL DARIPADA CERITA SEORANG ANAK MELAYU YANGPRIHATIN DAN BANGGA DENGAN ANAK BANGSANYA SENDIRI
........ UNTUK PENGETAHUAN DAN PENGAJARAN BUAT KITA SEMUA.

Kebelakangan ini kita banyak membaca berita seperti yang tersiar di akhbar mengatakan orang melayu masih mundur dan ketinggalan, itu adalah sama sekali tidak benar. Di sini saya ingin berkongsi pengalaman dengan saudara saudari sekalian pengalaman saya selama bekerja di bahagian industri. Saya berjaya mendapat kerja di kilang mungkin kerana nasib menyebelahi saya. Majoriti ditempat kerja saya adalah bangsa Cina dan rata-rata daripada mereka tidak fasih berbahasa Inggeris dan memiliki Diploma dari kolej yang tidak diiktiraf oleh JPA.

Setelah beberapa tahun saya berada di sini, saya telah dinaikkan pangkat yang mana saya adalah satu-satunya orang melayu yang memegang jawatan tertinggi dalam syarikat saya. Sedangkan ramai lagi melayu lain yang berkebolehan dan berpendidikan tinggi yang layak menjawat jawatan tinggi dalam syarikat ini. Saya dikelilingi oleh bangsa cina yang tidak tahu bertutur dalam bahasa Inggeris dan tak ada qualification (not qualified by JPA) tetapi dinaikkan pangkat sehingga menjadi pengurus dan senior engineer.Sedangkan orang melayu yang mempunyai ijazah, boleh berkomunikasi dalam bahasaInggeris dengan baik dan mempunyai reputasi kerja yang baik hanya diberi jawatan assistant engineer.

Kalau pasal gaji tak payah cakap lah. Graduan lepasan ijazah Melayu diberi gaji RM 1200/- (starting salary ) tetapi graduan ijazah bangsa Cina diberi gaji RM 1800/- . Bayangkanlah betapa jauhnya berbezaan mereka.

Saya pernah didatangi oleh seorang engineer (bangsa cina) dia minta tolong saya memeriksa surat draft untuk membatalkan perkhidmatan insuran bagi credit cardnya. Alangkah terkejutnya saya seorang engineer menulis " I like to cancer my Insurance ....." Dalam hati saya berkata, "Awatlah teruk nya cina bukit ni tulis surat ... dia ni tau ke meaning cancer dengan cancelled tu." Sebenarnya rata-rata orang cina boleh berjaya kerana mereka ni diberi peluang oleh majikan mereka saja. Sekiranya orang melayu diberi peluang sepertimana yang diperolehi oleh mereka tu, we can perform much better than them. Masalahnya nasib orang melayu tidak terbela disebabkan kuota tidak dibuka untuk bahagian staff dan management.Kerajaan kita hanya meletakkan kuota secara umum disetiap sector swasta 30-40% mestilah melayu. Maka 30-40% itu dimasukkan ke dalam bahagian bawahan seperti operator, drebar dan kerani saja. Sebenarnya orang Melayu merempat di negara sendiri. Orang Melayu dianggap 'second class' oleh orang cina di Malaysia.

Perkara diskriminasi di sektor swasta terlalu ketara sekali. Orang-orang melayu kalau adapun hanya dipergunakan oleh majikan mereka. Contohnya diri saya sendiri saya bekerja di bahagian logistics. Saya behubung rapat dengan jabatan kerajaan mengenai kemasukan dan penghantaran barang.

Saya tak rasapun yang saya dihargai di tempat kerja saya kerana saya tak dapat layanan (treatment) yang sepatutnya berbanding dengan bangsa cina yang sejawatan saya. Dari segi gaji, elaun dan bonus. Saya hanya dipergunakan untuk memudahkan urusan mereka saja. Tetapi saya masih bekerja di sini kerana, sekiranya saya lari ke tempat lain keadaannya juga sama atau mungkin lebih teruk lagi.

Di sini sekurang2nya saya diperlukan, kalau saya tidak ada siapa nak membela nasib anak buah saya yang kesemuanya Melayu. Saya pernah ditegur oleh MD saya kenapa pilih semua staff melayu. Dengan alasan bila perayaan siapa nak standby? Saya rasa sakit hati teramat sangat dengan persoalan tadi secara terang-terangan dan saya tanya dia balik, kenapa Procument /Purchasing department semua Cina pulak? Macam mana kalau cuti Chinese New Year siapa nak stand by? Boss saya terus diam dan tak dapat kata apa-apa. Nampak tak mentaliti mereka? Cukup busuk hati.

Dalam hati mereka dah tertanam sikap bencikan melayu dan beranggapan melayu no class. Kalau dikaji mereka tu lagi tak dak class. Kita selalu lihat di luar rumah mereka begitu gah tersergam indah tapi di dalamnya bersepah tak berkemas lansung. Begitu jugalah diri mereka nampak putih bersih tapi busuk dan tak suci sebabnya tak mandi.

Saya sangat berharap agar kita semua dapat lakukan sesuatu untuk membantu nasib graduan melayu yang terpinggir dan juga melayu yang lain agar tidak menjadi kuli batak saja. Anggapan Melayu bodoh dan tak de class patut dihakis sama sekali. Alasan pengangguran siswazah Melayu yang selalu dikeluarkan oleh pemimpin kita adalah kelemahan berbahasa Inggeris dan kekurangan pengetahuan tentang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Tetapi bagi saya, pemimpin yang berkata begitu adalah pemimpin yang hanya dengar cakap orang dan jarang turun padang. Saya ingin menyatakan pengalaman saya dan rakan-rakan semasa proses pencarian kerja sejurus tamat pengajian didalam dan di luar negara. Saya telah duduk di kalangan bangsa asing sejak berumur 19 tahun. Saya menimba ilmu dengan dikelilingi bangsa lain begitu juga dengan rakan-rakan saya.

Jadi bahasa pengantar kami adalah bahasa Inggeris. Jarang saya jumpa pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) terutama sekali yang datang dari bandar-bandar besar lemah berbahasa Inggeris kecuali yang datang dari pedalaman. Kalau nak diikutkan purata pelajar IPT yang betul-betul datang dari pedalaman amat sedikit sekali bilangannya. Di manakah silapnya orang Melayu kita? Hampir setiap hari di dada surat khabar kita dihamburkan dengan kritikan-kritikan yang tidak membina tentang orang Melayu. Semua yang tak bagus dilemparkan kepada orang Melayu, yang baik-baik kepada bukan Melayu. Bagi saya itu hanyalah alasan pihak tertentu untuk mengaburi mata rakyat.

1. Ketinggalan.
Apa sebenarnya berlaku di Malaysia? Sebenarnya bukan kerana kelemahan bahasa Inggeris ataupun ketinggalan dari segi teknologi, tetapi kita mesti akui bahawa syarikat-syarikat besar di Malaysia kebanyakannya dikuasai oleh kaum bukan Melayu walaupun syarikat itumilik Amerika Syarikat (AS) ataupun Eropah. Mereka telah memegang jawatan penting di syarikat itu dan mempunyai agenda tersendiri. Mereka menggunakan pelbagai cara supaya orang Melayu dilihat sebagai lemah. Mereka menggunakan alasan bahasa Inggeris sedangkan apabila membuat iklan tercatat di situ Mandarin is an added advantage atau berkemahiran berbahasa Mandarin ataupun Kantonis. Kalau dilihat, syarikat-syarikat tersebut adalah dari AS ataupun Eropah. Adakah mereka akan menggunakan bahasa Mandarin untuk berkomunikasi? Sudah tentu tidak. Itu hanyalah alasan yang dibuat-buat supaya peluang orang Melayu akan tertutup dengan sendirinya. Kalau tidak percaya, belilah akhbar bahasa Inggeris dan lihat di ruangan jawatan kosong.

Untuk pengetahuan pembaca, bukan setakat belajar bersama bangsa asing tetapi saya bekerja pun bersama mereka. Saya adalah satu-satunya pegawai peringkat pertengahan di mana selebihnya adalah bukan Melayu dari peringkat saya sampai ke peringkat atasan. Saya percaya tujuan pengambilan saya adalah untuk mencukupkan syarat supaya apabila ada pegawai- pegawai kerajaan yang hadir, saya ditolak untuk melayan mereka walaupun bidang sayatidak mempunyai kaitan langsung dengan mereka. Saya telah lihat mereka bukanlah seperti yang digembar-gemburkan di dada- dada akhbar malahmereka adalah lebih teruk daripada Melayu bila berbahasa Inggeris.

2. BercakapMemang mereka yang tidak tahu berbahasa Inggeris mengatakan mereka sudah cukup bagus tapi bagi saya orang Melayu kita lagi bagus. Mereka hanya berani bercakap walaupun tatabahasanya tunggang terbalik. Di sini saya sertakan beberapa ayat yang selalu digunakan oleh mereka " you calling from where? ", you want to talk to who? " yang mana kadang-kadang menyebabkan saya ketawa besar bila mendengarnya. Inikah kaum yang perlu dicontohi oleh orang kita? Mungkin mereka pandai dalam bidang ekonomi tapi sebenarnya mereka bukanlah pandai sangat. Mereka hanya mempunyai persatuan yang kuat di mana mereka bersatu padu dan sanggup bantu membantu.

Antara pengalaman yang saya alami sendiri apabila ingin mengambil staf di bahagian saya yang baru. Pengurus besar awal-awal memberitahu, jawatan ini adalah untuk bukan Melayu. Mereka sudah pendekkan senarai dan suruh saya menemu duga mereka, yang paling mengejutkan bos saya (yang ketika itu berada di sisi) yang selama ini mengutuk orang Melayu keluar tersipu-sipu dari bilik temu duga kerana malu apabila kaumnya sendiri bercakap bahasa Inggeris tunggang terbalik dan mempunyai ijazah dan diploma yang tidak berkualiti dari IPT swasta. Pengalaman rakan baik saya semasa ditemu duga oleh sebuah kilang milik pelabur AS yang terkemuka di Malaysia amat menyedihkan.

Walaupun fasih berbahasa Inggeris tetapi tidak juga berjaya menambat hati kaum pegawai bukan Melayu. Dia lulus ketiga-tiga peringkat yang diperlukan dan akhir sekali penemu duga tidak mempunyai cara lain selain berterus terang. Rakan saya bagaikan tidak percaya, walaupun berada di negara sendiri tetapi diberi layanan seperti rakyat asing. Akhirnya dia berjaya mendapat jawatan di salah sebuah syarikat kerajaan. Tujuan saya menceritakan semua bukanlah untuk mengutuk pemimpin kita, tetapi janganlah lagi menggunakan alasan yang tiada langsung kebenarannya. Buat analisis di kilang-kilang, kenapa banyak orang Melayu hanya bekerja sebagai operator kenapa tidak jawatan yang berpangkat? Di manakah longgokan graduan Melayu? Adakah mereka ini benar-benar tidak berkualiti atau menjadi mangsa keadaan kerana pemimpin yang sengaja menutup sebelah mata?

Nota:i. Di dalam akhbar menyatakan setatkat hari ini seramai 80,000graduan menganggur di mana 90% adalah bumiputera. Itu di dalam akhbar, hakikat sebenar mungkin lebih.ii. Kenapa isu graduan melayu menganggur tak selesai sampai hari ini?Siapa Menteri Sumber Manusia: Fong Chan On. Kenapa ramai anak melayu(baca:kanak2) yang sakit kritikal (e.g: sakit jantung berlubang, hati) tak dapat bantuan. Masalah birokrasi, tiada peruntukan. Dalam media massa/elektronik ramai yang mati sebelum dapat rawatan. Orang Melayu tengok sahaja.
Lebih2 pun mengalir hati mata. Besok lupa. Siapa Menteri Kesihatan? Dulu Chua Jui Meng, sekarang Soi Lek. Pernah keluar berita anak cina mati tak dapat rawatan? Fikir2kan lah.

iii. Satu2nya peluang anak melayu adalah dalam pendidikan. Itupun sedang digugat sekarang. Ada kuota untuk mrsm, matrikulasi dan lain2. kenapa tak mintak kuota untuk pusat serenti? Di bidang pekerjaan, jabatan kerajaan kekosongan jawatan hampir tepu, swasta, jangan mimpilah anak melayu nak masuk kecuali milik melayu.iv. Betulkah pelajar melayu tidak bersungguh2? Mungkin ada tapi bukan majoriti. Ramai yang berminat belajar tapi tiada panduan. Yelah, waktu sekolah menengah, mrsm, matrikulasi ada orang jaga. Masuk U takde siapa jaga, bebas, kau-kau aku-aku. Di jabatan kerajaan lebih 80% adalah melayu/beragama Islam. Penglibatan semua pihak, makcik cleaner, pekerja am, pensyarah, para pegawai nc, tnc, universiti amat2 diperlukan.

Perlu satu anjakan model untuk mengubah segalanya. Kalau pelajar melayu kurang motivasi, kita beri motivasi, yang susah kita bagi bantuan. Majoriti anak melayu datang dari kampong dan keluarga susah, anak yatim. Tiada siapa yang pandang atau membantu. Dari segi psikologi rasa keseorangan. Akan menjadi seorang 'individualism'.

iv. Kenapa nak tolong pelajar melayu/islam. Kenapa nak manjakan mereka? Kenapa nak suap? Kenapa perkara yang sama orang cina buatkita tak cakap apa, memang budaya bangsa cina tolong menolong. Kenapa bila nak tolong bangsa sendiri kita cakap nak manjakan, nak suap. Tolonglah ubah pemikiran begini.vi. Memang penat dan payah nak tolong anak bangsa sendiri. Kadang2menyirap pun ada bila tiada sambutan yang baik. Tapi kita kena banyak bersabar. Benda baik banyak dugaan dan cabaran. Kalau maksiat tu senang sahaja buat sebab syaitan bagi lorong untuk permudahkan keje. Pelajar melayu akan berubah sedikit demi sedikit sikap mereka bila kita dapat buktikan jika mereka belajar bersungguh2, mereka akan dapat keputusan yang baik. Kira dorongan positif.

vii. Orang cina adalah golongan oportunis (berkepentingan). Kalaukita ada kepentingan, mereka akan baik, bodek bagus, muka manis. Cuba kalau kita takde kepentingan, pandang pun tak nak. Pengalaman seorang pensyarah senior: waktu belajar, student cina (satu kumpulan) ni cukup baik ngan saya. Boleh kata selalu jumpa kat bilik. Tunjuk minat untuk belajar, muka manis tersenyum 24 jam. Tapi bila dah bergraduat, selisih (face to face) kat shopping complex, sikit pun tak pandang. Pelajar melayu walaupunkurang berjaya, bila ada masa mereka datang melawat. Kalau kereta kita rosak tepi jalan anak2 melayu yang 'bodoh dan malas' inilah yang akan tolong tolak (berdasarkan pengalaman). Anak2 bangsa yang kita pandang rendah inilah saudara seagama kita. Pelajar2 melayu walaupun kita bagi 'D' atau 'F' sekalipun, bila berselisih insya-Allah takkan kedekut untuk memberi salam dan sedia membantu bila kita memerlukan.

viii.Orang melayu cuma akan sedar/insaf bila:
a. Bila datang dari keluarga susah. Mak ayah penoreh getah, nelayan. Kena berusaha bersungguh2 untuk berjaya dalam hidup.b. Bila masuk dunia pekerjaan (baca: swasta). Walaupunkita sama kelayakan dengan mereka (baca: bangsa cina), mimpilahkita akan dapat jawatan atau layanan yang setaraf dengan mereka.c. Bila kene tipu ngan cina, pernah tak kene tipu ngancina bila beli barang? Ya, banyak kali pulak tu. Beli rumah pun kene tipu. hari2 keluar berita. Masalah tak selesai2 pun. Siapa menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan? Ong Ka Ting (cina). Siapa pemaju perumahan? (Ong Ah Tipu - cina juga) Orang melayu memang dilahirkan untuk ditipu agaknya.d.Bila diri sendiri atau ahli keluarga dianiayai olehorang cina. Melayu adalah bangsa individualism. Bila tengok orang lain kene pukul, biaq pi la. Bukan keluarga aku yang kene. Tapi bila kene kat batang hidung sendiri baru tau nak marah.ix. Orang MELAYU perlu menjadi BANGSA YANG BERANI. Jangan takutdengan bangsa cina. Bangsa yang kurang ajar perlu dilayan dengan kurang ajar juga. Jangan takut. Kalau mereka ada samseng, kita ada askar dan polis. Orang melayu memang senang dipijak, pijak banyak kali pun takpe.
x. Ingat tak zaman darurat dulu. Parti Komunis Malayaditubuhkan untuk apa? Adakah untuk memerdekakan Malaya pada waktu itu? Tidak. Mereka menubuhkan Parti Koumintang untuk menguasai dari Tanah Besar Cina sehingga ke Indonesia. Tapi tak berjaya. Tapi usaha itu masih diteruskan dari sudut politik, ekonomi dan social. "Tanah Rizab Untuk Dipajak, Tanda Melayu Akan Dipijak". Arwah datuk (bekas pegawai tentera) pernah berpesan, kalau Singapura serang Malaysia, cina Malaysia akan membantu cina Singapura.Tak percaya? Kita tunggu...

Lirik - Warisan (Versi Tanpa Potongan)
Anak kecil main api,
Terbakar hatinya yang sepi,
Air mata darah bercampur keringat,
Bumi dipijak milik orang.

Nenek moyang kaya raya,
Tergadai seluruh harta benda,
Akibat sengketa sesamalah kita,
Cinta lenyap di arus zaman.

Indahnya bumi kita ini,
Warisan berkurun lamanya,
Hasil mengalir ke tangan yang lain,
Peribumi merintih sendiri.

Kita rumpun bangsa Melayu,
Menganut agama yang suci,
Semangat bangsa berlandaskan Islam,
Teras capai kemerdekaan.

Masa depan sungguh kelam,
Kan lenyap peristiwa semalam,
Tertutuplah hati terkunci mati,
Maruah peribadi dah hilang.

Kini kita cuma tinggal kuasa,
Yang akan menentukan bangsa,
Bersatulah hati,
bersama berbakti,
Pulih kembali harga diri.

Kita sudah tiada masa,
Bangunlah dengan gagah perkasa,
Janganlah terlalai teruskan usaha,
Melayu kan gagah di nusantara

Zainudin Bin Hamid
Johor Bahru Showroom
Tel. : +6072226818
Fax : +6072276977
Mobile : +6012 2351361

No comments: